Murning

Gjutning av Platta

Efter att grillen hade varit inne på en liten tur till Växjö tyckte jag att det var dags att göra monteringen på riktigt och inte bara uppstöttade lecablock på gräsmattan… Den kommer ju förhoppningsvis att stå ett tag till nu!

Sagt och gjort, jag gjorde en ritning i #Sketchup över hur plattan skulle se ut lite grovt, plats för själva grillen men även för kaminen på ena sidan!

Så, detta gav mig måtten plus hur många stenar som jag kommer att behöva (och nu ser jag att jag köpte för många) så då behövde jag bara bygga själva gjutformen och sedan gräva ned den så att den blev helt plan enligt vattenpasset! Annars kanske korven rullar av grillen och det är ju inte bra… 😀
Den planerade platsen
Allt rakt och fint plus urgrävt!

Nästa steg var att packa +Susanne Isakssons Opel Vectra full med grovbetong och lecablock plus lite armering!

Sedan var det dags för den stora gjutningskvällen! 7 säckar grovbetong skulle räcka och det blev nog inte mer än en liter eller två över! Vi lade ned ett modernt minne i form av ett litet 80mb minneskort med lite text, musik och bilder på för framtiden! 😀

Lajka satte lite tassavtryck
Den lånade cementblandaren
Snart så! 😀
Ett modernt minnesmärke!
Signerad och klar!

Så, nu är bara frågan hur länge den måste brinna innan jag kan börja mura blocken runt badkaret… är ju så grymt sugen på att se hur resultatet blir i slutändan! Men visst, det är mycket kvar fortfarande, sargen ska muras, slammas och putsas och sedan ska jag göra något med locket med!

IMG_20130613_150856

Termometer!

Äntligen har jag tagit mig tid att montera dit en termometer på min badkarsgrill med, jag har ju kört med digital termometer innan men tänkte att nu var det dags att sätta dit en riktig!

En snabb tur till Clas Ohlson  resulterade i en rökgastermometer:
Fästet var en 3/8″ med fingänga och trots mycket letande så lyckades jag inte hitta någon mutter som passade till den. Lösningen blev att borra upp hålet lite mindre än för att det skulle gå lätt och gängade helt enkelt in den i badkaret.
Det känns som en rätt rejäl termometer och visst, just nu sticker den in lite långt kanske men när jag sätter på ”skalet” utanpå locket kommer den att sticka in lite mindre bit in i grillen med. Så snart jag har lagt ned stenplattorna som bas ska jag testa och se hur jämnt man kan hålla temperaturen!

Har kollat lite mer på en PID att koppla till nuvarande luftsystemet med för att kunna kontrollera tempen bättre, någon som har koll på om man måste köra med SSR-relä eller inte?
IMG_20130611_154855

Montering av Gasfjädring och flytt av grillen!

Jahopp, som jag skrev igår hade jag inhandlat 2st gasjädrar/dämpare på skroten och idag var det tänkt att montera! Med tanke på värmen från grillen började jag med att skapa lite distanser av ½” rör som har 10mm innerdiameter, dvs. exakt samma som skruven jag köpte!

Distanserna var 55mm långa vilket visade sig vara på tog för mycket! Kraften blev för mycket och badkaret började att buckla sig eftersom skruven fungerade som en hävarm. Vet inte om det hade fungerat om jag svetsat fast skruvarna på insidan istället för att bara dra åt! Alternativt köpa lite 4-kants rör och svetsa en ram på insidan!

Istället blev det bara 10mm distans från badkarskanten så att den i alla fall inte skulle ta i, eftersom gasdelen sitter i bakkanten tror jag inte att det ska vara någon risk i alla fall!
Testade även att montera båda fjädrarna men det strulade av 2 anledningar! Locket stängdes inte helt och dessutom var dom för starka i dagsläget så det gick knappt att stänga locket! Med bara 1 dämpare fungerar det klockrent!

Eftersom planen är att sätta puts på locket iaf. så kommer det nog att behövas 2st dämpare i framtiden men för tillfället får det räcka med 1.

Flytt

I morgon skall grillen och jag på äventyr inne i Växjö med. Om ni har vägarna förbi Vallgatan runt 17-tiden så får ni titta förbi! Men det innebär att ubåten skulle förflyttas vilket visade sig vara lättare än jag hoppats på! Ett stycke egentillverkad vagn och en Stiga Garden så gick det otroligt smidigt!
Den består i dagsläget av rätt många delar faktiskt, men tur att allt fick plats så nu är det laddat och klart inför morgondagen!

IMG_20130610_161356

Gasdämpare – Fas2

Jag var förbi skroten i grannbyn och införskaffade 2st #gasdämpare i eftermiddag. 30:-/st tyckte jag var ett bra kap och fick själv gå ut och plocka loss vilka jag ville ha!
Jag siktade in mig på den största tyngsta baklucka som jag såg och det råkade bli en Ford Explorer som blev av med sina delar.

Tanken nu är att i morgon köper jag mig 4st M10 som sätts genom kanten med distanser. Sedan borrar jag hål där kullederna i dämparna har varit och sätter fast i grillen. Troligtvis med 50mm distanser mellan för att få ut dom en del från kanten!

Nu behöver jag hjälp av er mattesnillen… kolla på ritningen som jag gjort förstår ni!
Utskjutande längd på dämparna c/c är *570mm* och såvitt jag kunde mäta mig till är delen den kan tryckas ihop ca *190mm* _(sammantryckt längd c/c 380mm)_.

Hur långt skall avstånd *A* & *B* vara för att allt skall stämma ihop?

Viking 282

Slaktade kaminen nu i eftermiddag som jag köpte på auktionen! Skruvarna släppte faktiskt efter lite 5-56 och mindre våld så locket gick lätt att få bort. Under den fanns gjutjärnskåpan.

Under den fanns det någon sorts murad rökgasavledare som jag tyckte var onödig så den försvann!

Hittade förresten en på nätet som ser lite finare ut… men så var den 1200:- dyrare med! http://www.lauritz.com/sv/auktion/kamin-viking-282/i2022243/#

I nederkanten fanns det något som närmast kan liknas vid slagg, frågan är vad tusan dom har eldat i kaminen innan egentligen!
Nåja, järnspettet fixade till det problemet och sedan började det se rätt fint ut!

Spjället längst ned släppte med och den ”taggiga” skivan som strålar utåt kan man rotera med en annan spak!
Det jag funderar på nu är hur det är bäst att utnyttja det här, vid ”normal” low & slow kan man ju elda som vanligt i den övre delen… men funderar vid rökning om man ska sätta eltändaren i botten, spånet i mitten och när man då petar lite lagom på en av spakarna ramlar det ned?

Vad tror ni… och ska jag plocka bort *allt* tegel eller lämna som det är nu? den gör ju ingen som helst nytta i mitt fall!

IMAG0384

El-fix – Del 2

Idag var det en sväng in till stan och passade på att åka förbi Kjell & Co för att köpa dom runda kontakterna till lådan! Det bästa var att det fanns ett styrspår så är det ingen risk att fläkten börjar gå baklänges om man sätter sladden åt fel håll!
Använde limpistolen för att fästa nätagget lite bättre i nederkanten med och sedan var det dags att leka med dremeln för att få till alla öppningarna! Tätade faktiskt med lite mer lim runt knappar och anslutningar med men fördelen nu är att jag lätt kan plocka loss den och ta in efter grillningarna!
Nu ska jag bara försöka hitta ett vred som passar bra med!