2013-05-31-16.31.57

Lite el-fix

Igår var jag ute i Garaget för att gräva fram grästrimmern, djungeln i kanterna på gräsmattan började bli för lång och plötsligt i ena ögonvrån såg jag något…
En… extern scsi mojäng?
Det visade sig att det som såg ut som en miniatyrdator innehöll firewire, fläkt och… ett nätagg i väldigt passande format för mig!
Som tur var såg egenskaperna helt perfekta ut för mitt fläktprojekt!
Här skulle det slaktas helt enkelt, efter lite pillande och mixtrande fick jag ut nätagget som passande nog hade stora tydliga varningsmärken med!

En förvaringslåda inhandlades på Biltema (25:-) där det visade sig att nätagget passade helt perfekt i botten. Lådan har gummitätning runt kanten med så den passar bra utomhus.

Jag valde att sätta agget i botten så att man ser så mycket som möjligt av komponenterna (nördigt, jag vet) och sedan monterades vridmotståndet centralt placerat. Behöver ett vred till den med men det fixar sig nog! Det som ska fixas i helgen nu blir utgångarna för av/på knappen och anslutningen till strömmen plus dioden!

Den fungerade faktiskt med.
Tanken är att allt ska hållas inne i boxen så säkert som möjligt, utåt blir det ett cirkulärt kontaktdon från Kjell & Co (http://goo.gl/PNq9Y) som ansluter allt i lådan till fläkten under grillen.

IMG_20130526_125758

Low & Slow – Pulled Pork

Idag morsdag till ära skulle +Susanne Isaksson få pulled pork, riktig amerikansk bbq när den är som bäst! Poängen är att den skall tillagas vid ungefär 110 grader under flera timmar så att temperaturen sakta stiger mot färdig temperatur utan att vattnet förångas i köttet!
Den låga temperaturen bryter ned bindväven i musklerna så att köttet faller isär och är otroligt saftigt!

Strax före klockan 12 satte vi ut köttet som då hade en innertemperatur på 13 grader, grillen hölls runt 110.

De två första timmarna körde jag med lite äppelflis dessutom för att ge den liten hint av det!

Ser Lovande ut!

Gjorde lite korv med till middag eftersom min pulled pork såg  ut att ta tid på sig!

Resultatet! 13½ timme i grillen och sedan var den äntligen klar!

20119250255598728

Badkarsgrill – temperaturstyrning

Det regnar… och regnar… och jag blir rastlös, med andra ord tittar jag på sätt att utveckla min #badkarsgrill och idag har turen kommit till temperaturstyrning via en PID.

En vad? En PID använder sig av 3 olika modeller för att kunna justera fram till ett visst värde… t.ex. en hastighet eller en temperatur så att den inte kör på fullt fram till rätt temp eftersom den då kommer att fortsätta över!

En annan person som byggt exakt samma hade en variation på 0,2ºc vilket måste räknas som klart godkänt (http://goo.gl/8F8mu)!

I grund och botten bestäms temperaturen i en grill av förbränningen, denna i sin tur bestäms av syertillförseln som i mitt fall hanteras av en fläkt. Om fläkten är på eller av bestämmer den lilla söta enheten som i sin tur får värdena från en termometer! Enkelt eller hur!?

Det blir en sådan här först eftersom de är rätt billiga på ebay (http://goo.gl/EiE9d) och verkar lätta att koppla in:

Senare hoppas jag kunna bygga en#HeaterMeter som består av ett #Arduino kort och en #raspberrypi . Då körs en lokal webserver på denna som visar lite mer information som ni ser på bilden nedanför!

Har hittat billiga gasdämpare med på skroten så ska montera dom enligt +Stefan Blid s instruktioner… blir la gör bra!

Någon som har vana av att syssla med raspberry?

electric-smoker

Elektrisk Brännkammare?

ok… eftersom jag inte verkar hitta en #firebox som är i rätt storlek (ca. 250l) började jag fundera på alternativa sätt till min #badkarsgrill. Anledningen till den storleken är att en firebox bör vara ca 1/3 av storleken på kammaren där maten är för att man inte ska behöva fylla på bränsle så ofta!

Huskvarna kaminer har jag hittat billigare på blocket i den modellen som syns här nere. Vi har en likadan inne i vardagsrummet med och trots att den är för liten tror jag den skulle fungera rätt bra. Tanken är då att befria världen från en #elgrill (borde förbjudas) på 2000w och på lite snirkligt sätt bygga in denna i botten på kaminen så att vredet går att använda.
Ovan denna eller direkt på (???) har man ett fat/metallskål med valfri rökspån/briketter/träklumpar och vips har man fixat problemet! Skorstenen på baksidan av kaminen leds såklart in i kortsidan på badkaret genom ett ø100mm rör!

När röken väl tagit sig in i badkaren så borde luftsystemet på ”tomgång” se till att värmen cirkulerar runt och skapar en homogen atmosfär för allt som befinner sig inne i det oavsett avstånd från öppningen! Möjligtvis att man behöver täta runt kanterna med pannlist för att minimera ut/insläpp!

Vad tror ni…?


rotisserie

Badkarsrotisserie

Fortfarande inte hittat en bra (billig) kamin att ha till min #badkarsgrill som firebox, #Neverwinter ligger nere så då passar det ju bra att leka lite med#Autodesk  #Inventor2014, ni som går i skolan eller arbetar där, Autodesk ger bort massor med program gratis till er!

Här är det en plåt för rotisseriet till grillen, bygger lite på webers alternativ till deras Q320 Rotisserie Chicken on a Weber Q320 ) fast i lite större skala!

Höjden är 250mm och bredden är såklart hela bredden på grillen. Hålet sitter centrerat i djupled men närmare överkanten för att ge lite mer avstånd till värmekällan. Tänkte att det kunde vara smidigast att vika plåten i över och nederkant för att ge lite mer stabilitet. Hade behövt komma på ett smidigt sätt så att den inte halkar iväg med!

Sedan är det bara att mata på kycklingar, struts kalkon, spädgris eller vad man känner för på spettet och låta den marineras i sina egna safter! o.0


2013-05-01-19.53.45

Motvikter – Del 2

Helg igår och chans att pyssla klart med motvikterna till grillen. Dubblerade vikten till 20Kg och kortade ned stången rätt rejält så nu öppnas den nästan av en nysning 😀

Som  märkte när hon skulle testa däremot måste man hålla tillbaka mot slutet _(hon följde nästan med flygande över grillen)_ så jag ska nog korta ned kedjan en aning så den inte öppnas fullt lika långt!

En M12 rakt genom skivorna och hävarmen så blev det både snyggare och säkrare än att binda fast dom med, såklart ska det lackas senare i svart men avvaktar tills jag kommit på vad jag ska göra med locket först!

Funderar på att använda en gjutjärnskamin typ denna http://www.blocket.se/vi/46285257.htm som firebox vid sidan av badkaret och leda in skorstenen i nederkanten, ska hålla koll på lite loppisar i sommar efter något billigare dock!

Ni som bygger förresten… lättbetong… är det något att ha? Hittade bortskänkes och funderar att använda det till ramen runt plus kapa till några bitar till locket. Såg ju lättarbetat ut!

 


roasted_garlic_1

Jack Daniel’s glaze/sås

Fick tipset på den här glazen/såsen av +Joakim Wolgers på G+ som tyckte den var god, resultatet är att jag är nu uppe i min 3e sats av den på drygt 2 veckor.

Vi körde med denna glazen till Entrecôten på kvaltävlingen till BBQ-SM och det blev verkligen kanongott, själv har jag kört den till falukorv, chips… ja det mesta faktiskt!

I originalreceptet används 1 msk Jack Daniels men jag har successivt ökat upp det till 3-4msk för lite extra JD smak… 😀

Ingredienser:

1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,4 dl juice från ananas
0,6 dl teriyakisås
1 msk kinesisk soja
3 dl farinsocker
3 msk saft från en pressad citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey (jag kör med 3-4 för mer smak)
1 msk krossad ananas
0,25 tsk cayennepeppar

Instruktioner:

  1. Kapa av toppen på vitlöken så att innehållet tittar fram. Se till så att löken står stadigt, eventuellt kan du behöva kapa av lite av botten. 
  2. Källa: http://www.hamburgare.org
  3. Ställ den i en ugnfastform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen vid 160 grader i ca 60 minuter.
  4. Ta ut vitlöken och låt stå på sidan och svalna. 
  5. Under tiden häller du vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker i en kastrull och låter koka upp på spisen. Sänk värmen och låt den sjuda. 
  6. Kläm ut den rostade vitlöken och lägg ner 2 msk rostad vitlöksmassa i kastrullen. 
  7. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 40 – 50 min eller tills ca 3 dl återstår. 
  8. Konsistensen när den har svalnat ska vara ungefär som sirap. 
  9. Sila av i en ren behållare. 
  10. Stoppa ner sugrör och drick – eller ha den på en JD-burgare!
Källa: http://www.hamburgare.org