IMG_20130430_185048

Motvikter

Så, idag passade jag på att äntligen montera motvikten till locket på min#badkarsgrill och det fungerar riktigt riktigt bra!
Nej, den ska inte vara fastbunden men jag kör på den lösningen just nu tills jag har justerat in rätt avstånd från locket.
Vadå rätt avstånd?
Jo, just nu räcker den 10kg vikten för att man i stort sett kan nysa på locket och det öppnas o.0 det är faktiskt tyngre att stänga det än att öppna! Planen är att flytta vikten närmare och rent logiskt borde jag kunna halvera längden genom att dubbla vikten?

Nåja, var ju tvungen att grilla lite såhär på #valborg med så det blev JD burgare med +Joakim Wolgers sanslöst goda JD-glaze… behövde inte ens någon sås utan ringlade bara lite mer glaze över allt! Just ja, på burgarna blev det en skiva mozarella med… mumsigt!

Ta det lugnt där ute plussers, spräng inte bort några händer ikväll!

Low and Slow BBQ

Ska man grilla riktig mat eller i alla fall på amerikanskt sätt så ska det vara Low & Slow som gäller. dvs. inga höga temperaturer och bra mycket längre tid så att köttet blir saftigt och ramlar isär, istället för som många gör att slänga på maxvärme och bränna utsidan t.ex.

Nåja, fick tips av +J. Trinity Cosby om en sida som räknade ut rätt proportioner (http://feldoncentral.com/bbqcalculator.html) men den var tyvärr på engelska och använde sig av tum (hemska tanke) så jag gjorde om den i ett google kalkylblad istället med metriska enheter 😀

Tänkte att det kunde passa bra nu på Valborg för alla som är grillsugna att planera lite i alla fall! Själv är jag på jakt efter en gammal rostig kamin eller liknande att ansluta till min #badkarsgrill vid sidan om! Om någon i #Växjö ten vill bli av med en säg till!

Just nu kan alla bara se men välj att visa dokumentet i er Drive och sedan Arkiv -> Kopiera så får ni en helt egen variant! 😀

Grillprojekt Nr2

Nej, har inte börjat med det ännu… måste göra klart min #badkarsgrill först och sedan gäller det att övertyga +Susanne Isaksson om att detta måste jag ha…”alla andra har en sån…” kanske fungerar som argument!

(just giving you some cred for getting me into this :D)_
Det var faktiskt +J. Trinity Cosby som fick mig att bli sugen, följ honom om ni gillar bbq 😉

Kom på att min svärmor +Eva Isaksson nog har kvar sitt gamla släp och vill bli av med det kanske. Eftersom det _”är inte avsett för att frakta gods”_ på så räknas det som ett efterfordon _(http://goo.gl/RT4gW)_ så man slipper besikting, reg, försäkring osv.

hmm… har nog inte sett en hydrofor i den storleken som är lagom och vi har ju inga propantankar i Sverige på samma sätt som i staterna så frågan är vad man skulle kunna bygga den av?

ok, hjälp mig nu med 2 saker:

a. Vad bygger man den av?
b. Vad ska jag ha för hashtag?

IMG_20130421_184848

Hårdtestning

Såja, äntligen inne efter en hel dag ute i trädgården! När vi flyttade hit för 5 år sedan var det just efter gudrun och det låg massor med vindfällen här och där! ett av dom lade vi i en hög för att ”ta hand om senare” och nu äntligen är rishögen borta!

det blev 3 fullpackade omgångar i grillen men nu är det bara lite kvar som pyr i botten… om det fungerar med ventilationen… det ligger ett gängjärn med på bilden som ser rätt varmt ut! o.0
Dessutom hade jag satt fast ventilerna i börjarna längst upp med en träring på insidan… dom finns inte kvar längre heller! Fördelen är att all ev. skit som kan ha funnits i det är garanterat borta iaf! 😀

IMG_20130420_133642

It’s Alive Mwahahahaha

aka. #badkarsgrill from hell! 😀

Ok, idag var det fint väder och jag hade köpt nya fina borrar, fixat sladd och rubbet så det var äntligen dags att fixa klart det sista i luftsystemet till grillen!(Hel del filmer idag 😀 )

Först borrade jag en serie 3mm hål på respektive sida, överlappande för att få jämnt flöde men insåg att det inte riktigt fungerade som jag ville. Fläkten släppte helt enkelt tillbaka för mycket luft när trycket väl hade byggts upp i systemet så det blåste nästan ut mer åt ”fel” håll än vad som åkte in!
Problemet löstes genom att borra upp hålen på sidan till 5mm samt en extra rad med 5mm hål rakt upp på röret, då till sist kunde den effektivt blåsa in nog med luft!

Först blev det lite tester med alla 3 korgarna med kol, det fungerade riktigt bra trots lite rökutveckling till en början. Hårdtestet blev att tillaga en bit ytterfile indirekt vilket jag inte kunnat göra tidigare, varje gång jag stängt locket har det i stort sett slocknat på grund av för lite syre. Idag fungerade det däremot helt jäkla perfekt och jag skuttade runt grillen som en unge på julafton! 😀

Vredet sitter temporärt i en byggvinkel just nu men det skall ändras mot en normcentral som är vattentät, istället för batteri blir det en omvandlare direkt från 240V-12V men för att testa så fungerar det bra!

Kvar att göra:

  • lägga sten under allt
  • Mura sidorna och framsidan
  • Normcentral för eldetaljerna
  • Motvikt till locket
  • Snygga till locket på något sätt
  • Tätningslist runt locket

(saker jag skulle vilja göra)

  • Montera en brännkammare utanför på högersidan för indirekt rökning.
  • Vuxenvariant av rottisserie hållare ala http://goo.gl/zkYYC
  • Elektrisk/pneumatisk öppning av locket
  • Montera temp-sensor som går via wifi 😀

#badkarsgrill #crazypeoplehavemorefun

IMG_20130414_152751

Låt Experimenterandet börja

Mwahahahah (ondskefullt skratt)! 

GMO släng dig i väggen! Här kör vi direktinjektion med sprid och diverse tinkturer som fått ligga och dra hela förmiddagen! Ska bli spännande att se hur det blir faktiskt!

I övrigt svetsade jag för första gången någonsin med en pinnsvets idag, drog ned styrkan så höll faktiskt säkringarna med men brände ändå igenom på vissa ställen… Nåja, fick ju öva desto mera på det!

Röret blev bra, kopplingarna av fläkten med men sedan fick det ställas in lite, hittade inte borrmaskinen så finns inga hål i röret ännu men det kommer! tror det kommer att bli riktigt bra faktiskt!

Just nu står 2st beercan chicken på gallret, olika kryddning och olika insprutningar i fileérna så man får lite variation!

Riktning

Vinkel hit och Vinkel dit?

Tänkte se om jag kunde montera rörsystemet på min #badkarsgrill i helgen, de senaste flödesanalyserna påstår att det kommer bli rätt rejäla skillnader mellan de olika hålen i tryck så nu ger jag upp teorierna och kör på att praktiskt testa istället!

På bilden ser ni en skiss av genomskärningen hur det kommer bli, ”korgen” är den där kolen ligger (är egentligen 3st olika på längden) och i botten är 2″ röret som ska borras hål i!

Så, det jag behöver lista ut till söndag är alltså vilken som är den optimalavinkeln enligt strecken i röret! 60º, 0º eller -30º? Först hade jag bara tänkt på de som pekar mest upp (60º) men börjar fundera om det blir för mycket direkt bara på kolen ovanför. Därför skulle ju de som pekar rakt åt sidorna (0º) vara ett alternativ men då började jag fundera om det kanske bara ger längst ut på kanterna om man kör med fullt tryck…
Med de som pekar lite nedåt (-30º) tänkte jag att det studsar mot botten och sprids ut och blir därför jämnare… lär däremot tappa lite effekt på det tyvärr!

Gahh.. blir galen av att fundera på det! 😀 eller varför begränsa sig till bara en vinkel… och ska hålen vara omvartannat (.’.’.’) eller mittemot varandra (::::) för att det ska vara optimalt… suck… nu blir det en nattmacka iaf! 😀

utbl-25C3-25A5s

Nya nivåer av grillnörderier

Tyckte det var längesedan jag skrev någon uppdatering kring bygget nu och iom. Grill SM har ju suget verkligen kommit nu! Köpte de sista delarna på#Biltema nu för att montera iaf. rörsystemet men måste se om jag får fart på svetsen först…

I väntan på det roade jag mig med lite flödesanalys, bara hälften är gjort ännu men var mest ett experiment!
Rörsystemet byggdes upp och jag gjorde 50 49 hål (missade 1), satte ett inflöde på 3,8m3/min som fläkten ger och körde 100 iterationer i simuleringen!

resultatet, i de 49 hålen blev det ett luftflöde på i snitt 70 liter/minut och hål… Det som verkar riktigt otroligt är att lufthastigheten skulle ligga mellan 90-170m/sec o.0

mer nördfakta, trycket i systemet byggs upp under början men sedan verkar det jämna ut sig rätt snabbt, och då har jag inte räknat med läckage osv. ännu!

Så ikväll ska jag göra klart de resterande 51 hålen… nördgrillning?

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AnI0VZ9l4FUidEE0Y2pjVktqY0hJOExMMkdfWU1lNUE&usp=sharing