Fläkttest – vridmotstånd

Idag norpade jag +Peter Forsberg och vi drog till fysiksalen för att testa hur min kinesiska vridpotentiometer fungerade ihop med motorrumsfläkten… Resultat var inget annat är strålande!

Vi kollade upp ohmen med och den gick från 0,2 till 20,4 så måste ju säga att kvaliten var mycket bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Den kräver att man går ned rätt mycket för att få fart på fläkten men som ni ser så har den lite snurr trots att jag maxar den på 20Ohm med, inga problem egentligen eftersom det är så pass lite och jag kommer att ha en on-off knapp på samma plats!

Tänkte ju först driva den med ett gammal nätagg från en dator men är lite sugen att köpa en switchad transformator från Kjell istället (http://goo.gl/c0PyL) då den är lite smidigare att bygga in i normkapslingen där kontrollerna ska sitta!

Eftersom vintern kom tillbaka igen funderar jag på att rita in allt i Autodesk inventor och köra en flödesanalys… bara för roa mig på kvällarna! 😀

IMG_20130311_164234

Vridmotstånd

Woho, när jag kom hem idag hade jag ett paket att hämta ut och det visade sig vara min vridpotentiometer från Hong Kong!
25W och 20Ohm borde fungera aldeles perfekt till fläkten som jag ska ha till grillen… Jag förstår inte hur man klarade sig innan ebay? En liknande i Sverige kostade rätt mycket pengar (~600:-) men inkl. frakt och allt från Kina betalade jag runt 80:-!

I morgon blir det till att testa och se hur det egentligen fungerar nu!