Fläkttest – Version 3

Startar en ny tråd igen för att få lite ordning på det hela 😀

Testade ju som sagt fläkten till grillen under lite mer kontrollerade former där vi kom fram till att optimalt motstånd låg runt 10-15 Ohm för mini-läget på fläkten och kollar jag runt lite på Ebay hittade jag denna som verkar helt perfekt! http://goo.gl/tKYl2
60-70:- är ju helt överkommligt pris med dessutom för att kunna justera det lite mer lagom… Conrad och Elfa ville ju ha hutlöst betalt för det!

Men det är inte bra att sitta på Ebay och kolla… hittade ju reläkort och allt möjligt kul man säkert kunde använda… Kanske ett #raspberrypi med en temp sensor kopplat till fläkten för att kunna hålla jämn temperatur vid långgrillningar…?

Funderade på öppning med… ett snäckhjul på en motor och sedan ett stort kugghjul på överdelen som ger lite ”steampunk” känsla… någon med en plasmaskärare?

IMG_20130226_112058

Galna professorn släng dig i väggen!

Kunde inte hålla mig längre utan var iväg och köpte mig en liten fläkt, eller är det en turbin?
Den ger nästan 4 kubikmeter i minuten med luft och drivs av ett gammalt nätagg till en dator… Var tvungen att provköra den och det verkar riktigt lovande måste jag säga!Tanken är att allt ska ledas in i ett 50mm rör som är perforerat för jämn luftspridning… nu är bara frågan var hittar jag ett vridmotstånd på 10ohm?


651017-jpg

Fläktval

Sitter och längtar till våren när man kan dra igång projektet med #badkarsgrill en igen och sitter just nu och funderar på det här med luft… Lagom är inte nog för mig så jag tänker ju sätta dit en mottorrumsfläkt och det står mellan 2 olika just nu!
Biltema: http://goo.gl/DZO2y
Jula: http://goo.gl/8U1s2

Samma anslutningar men Julas drar lite mindre ström med sina 33W mot Biltemas på 55W och ger dessutom mer luft med 3,95m3 mot 2,8m3 per minut så trots att jag brukar köpa det mesta på biltema lutar det mot Jula denna gången!

Till saken, tänkte driva allt med ett gammalt nätagg och ställa farten med ett vridmotstånd och här lyckades jag få +Peter Forsberg att hjälpa mig räkna idag och tydligen ska det räcka med ett litet jäkla motstånd!

Ok, men varför nöja sig med att pressa in 4 kubikmeter luft under kolen varje minut… ska man kremera något kanske det behövs lite extra fjutt… så… en spridare kopplade till samma luftledning med lämplig vätska borde ju göra uppstaren av grillen till en barnlek! 😀

Så… Biltema vs. Jula! vad tycker ni?