25-832_l

Badkarsgrill – Luftsystem

Full fart mot helgen mina vänner!
Kommer inte att hinna bygga något eftersom +Susanne Isaksson har en större släktsammankomst men det hindrar inte att man funderar lite iaf.
Som jag sade till +Nordic BBQ i intervjun och som jag har nämnt tidigare är det ju problem med att få in nog med luft när man stänger locket… här är då lösningen jag hade tänkt mig!

Fläktsystem

Jag gillat #Biltema , dom har det mesta som man kan tänka sig att behöva till det mesta faktiskt bara man har lite fantasi!
Dom säljer t.ex. en motorrumsfläkt (http://goo.gl/X6O0S) som ger 2,8 m3/minvilket borde helt klart räcka. Anslutningen på den är 75mm vilket stämmer bra överrens med deras universaldelar av avgassystem! 😀

1st 1,5m rakt rör med muff och 2st 90º vinklar så har jag det som ni ser på ritningen. Anslutningen passar bra in på fläkten som drivs av en universaladapter på 12V och med ett vridmotstånd (http://goo.gl/Ho7Y0 1KOHM borde räcka) för att reglera hastigheten.
Knappen monteras in i en normkapsling för 8 rader (http://goo.gl/9WcS1) som är 160mm högt (murblocken är 190mm) som muras in bland stenarna. Denna ger dessutom plats för lite framtida saker med!

Det långa röret täpps till i änden och jag borrar hål med jämna mellanrum på höger och vänster sida för att ge en jämnare effekt… funderar om man skulle kunna skapa något sort lock till röret för att kunna täppa till vissa beroende på var man vill ha luften!

Vips har jag ett fläktsystem som vid full fart kan byta ut all luft i grillen på 30s och borde kunna få det att fungera rätt bra… vid rökning får man köra rätt låg fart så ger det ju cirkulation med!

När… det är en fråga till framtiden! 😀

Vad tror ni, kan det fungera?

#badkarsgrill

2012-08-02-20.18.51

Intervju från Nordic BBQ

Det har ett tag cirkulerat bilder från +Erik Näsström på hans hemmabygge till grill. Vi på Nordic BBQ är såklart intresserade och fick i en hangout chans att prata med honom hur han egentligen tänkte. Om du inte har sett det redan så kolla in hans tagg #badkarsgrill
https://plus.google.com/s/%23badkarsgrill

Nordic BBQ: Hej Erik!

Erik: Hejsan Hejsan!

Nordic BBQ: Så, din hemmabyggda grill som du gjort av 2 badkar. Vill du berätta lite om den?

Erik: Absolut! Jag började skissa med lite ritningar för ca. 2 år sedan på hur man skulle kunna göra en riktigt rejäl grill.
Vi hade en fin plats under vårat stora körsbärsträd där den skulle passa perfekt i min mening!

Nordic BBQ: Ah ok, så det var inget spontant infall som fick dig att bygga den i sommar?

Erik: Nej precis, däremot så fyllde min svärmor år och jag lovade i ett svagt tillfälle att jag skulle grilla all mat eftersom kalaset skulle vara hos mig. Då visste jag inte att det skulle bli närmare 30 gäster så det behövdes nog mycket yta.
Jag fick fatt på ett badkar av en granne som han hade slängt ut och förenklade den ursprungliga ritningen en aning så att jag skulle hinna klart!

Nordic BBQ: Just det, dom bilderna har vi redan sett där du grillade bacon sköldpaddor bl.a.

Erik: Exakt, tanken var att barnen skulle få var sin men dom vågade inte provsmaka ens. Grillen fungerade perfekt och jag hade 3 olika värmenivåer precis som jag hade tänkt mig beroende på hur tjockt köttet var som skulle grillas. Det roligaste var nog alla av gästerna som kom fram och var nyfikna och hade frågor!

Nordic BBQ: Men som vi sett på senare har det tillkommit bl.a. ett lock?

Erik: Japp, den fungerade fint i det läget för kalaset eftersom det var inget som skulle köras indirekt. För att verkligen lyckas med det behöves ett lock som kan få värmen att cirkulera och fungera mer som en ugn. Det var då jag köpte ett annat begagnat badkar via blocket och satte på som lock och det verkar fungera kanon. Det är fortfarande vissa små moment kvar men de sparar jag nog till nästa säsong!

Nordic BBQ: Vad har du för fortsatta planer med grillen eller har du uppnått grillvana vid det här laget?

Erik: Nej nej, det känns som jag har så många ideer till grillen… ett är att skaffa ett elektriskt spel kanske för att sköta öppning och stängning av locket t.ex. Sedan har jag börjat skissa på ritningar för möjlighet att köra med rotisserispett i den med indirekt för att få en jämnare värme! I sådana fall blir det nästan obegränsade möjligheter!
Sedan skall förstås allt muras klart och locket får nog något mer än bara färg för att bättre smälta in med bottendelen! Mest akut att lösa är däremot luften in men jag kommer montera en ställbar fläkt som trycker in luften i ett rör med förborrade hål!

Nordic BBQ: Det låter spännande och vi ser fram emot fortsättningen hur det går!

Erik: Tackar tackar!

IMAG1128

badkarsgrill/rök – cirkulationsfläkt

Så, här är mitt lilla projekt som jag klämde in igår med mellan extraljusmontering och korvstoppning!

1st Byggvinkel (Biltema)
1st Gammal datorfläkt
1st Batterihållare 9V (kjell&Co)
list småplock som krympslang och skruv

Blev rätt nöjd med den faktiskt, bockade till ena kanten lite för att få en den lite mer uppåt, var tvungen att borra nya hål för skruvarna men det gick väldigt smidigt iaf.
Lödde sladdarna nu i morse och satte dit krympslangen bara för att få den lite snyggare!

Innan ni får panik nu över att jag ska ha plast och saker i grillen så är inte denna tänkt för att köra när jag grillar utan bara vid rökning. Tempen går inte upp mot de områdena där det skulle kunna påverka utrustningen på något sätt.Min tanke med den är att få lite cirkulation av luften inne i badkaren för att dels få en jämnare värme (tänk varmluftsugn) men även för att få en jämnare smaksättning av den rökta maten.

Jag sätter den helt enkelt i sektor C3 av grillen medan den direkta värmen är i D7 hörnet! (+Peter Forsberg tycker synd om +Susanne Isaksson som måste leva med mig förresten… så jobbigt kan det inte vara)

Vad tror ni… bra eller bara knäppt?

IMAG1098

badkarsgrill Del-??

ja, jag har tappat räkningen… men det spelar ju egentligen mindre roll! 😀
idag var det bara mindre regnskurar så jag passade på att sätta dit de nya skorstenarna på grillen.
Det ser inte så snyggt ut just nu kanske men alla detaljerna utom rosettventilerna (som är rostfria) ska lackas svarta. Dessutom kommer vinklarna som håller fast dom i badkaret att täckas över när det blir dags att bädda in allt!

Det fungerade över förväntan faktiskt, läckte lite längst ned så får kanske täta med något där typ kemisk metall eller liknande! den behöver ju inte vara tät till 100% men bara så att man kan ställa draget lite i alla fall.

Testade lite nya metoder idag, satte en rostfri kastrull på grilltändaren och det fungerade ypperligt som det verkade, däremot så gick all spån åt på en gång så ska testa att fukta den lite innan nästa omgång.
Har fortfarande problem med temperaturen, kallrökning fungerar det nog bra för runt ca. 30º om jag har den på motsatt sida. Testade att sätta tempen rakt över spånet och då gick det faktiskt upp emot 80º vilket är mer lagom. Funderar dock på att helt enkelt elda med briketter på ena sidan och ha en långpanna med spån över kolen! Placerar man sedan korven/köttet på motsatt sida borde det fungera fint!
hmm… kanske måste montera in en fläkt för att få värmen att cirkulera runt för jämnare resultat… borde inte vara något problem… ska fundera lite på det…

Nåja… +Susanne Isaksson kunde inte hålla sig för skratt när hon såg grillen, så jag utmanar dig att försöka hålla dig… hon yrade något om ubåtar men jag skyller på +Peter Forsberg och +Jonas Blom som lurat i henne det!

Känns som jag hade behövt ett stabilare sätt att ställa temperaturen… Vad tror ni om en gammal gasolgrill?
Har en landman som är 50x50cm med dubbla brännare?

#badkarsgrill

25-5342_l

Badkarsgrill/rök Skorstensfrågor

Skorstenar… till grillar/rökar… Jag hade tänk att köpa ett 4″ spirorör och fästa i badkaret, efter lämplig längd kapa det och montera en rosettventil för att på så sätt smidigt kunna ställa draget!
Nu däremot slog det mig att om jag sätter en 90° vinkel istället för ett rakt spirorör slipper jag problem med att det kan regna in!

Frågan är bara om det påverkar draget på något negativt sätt att den inte är riktad rakt upp?

(funderade ett tag på att sätta ett rakt spiro rör mellan vinklarna och ett T i mitten men det blir lite mycket pill)

IMAG1028

badkars grill OCH rök?

Jaha, var ju ett tag sedan det hände något med grillen men med min nyblivna iver i att göra korv var jag ju tvungen att se om grillen även gick att använda som rök!

Jag pratade redan om det i sommar men nu fick jag ju en verklig anledning! en grilltändare böjdes till lite för att täcka upp större yta… långpannan kapades till lite och på med spånet!

Tog inte så lång tid innan det började att ryka rejält men trots att jag täppte till skorstenen för att få upp tempen blev det bara 37º… och här kommer problemet!

Kallrökning skall vara mellan 20º till 30º så det blir lite för varmt för det! visst om jag öppnar skorstenen lite så borde jag kunna få ned temperaturen lite till så att det blir godkänt som kallrök faktiskt!
Större problem är det nog att få upp temperaturen till de 52º till 80º som det skall vara för varmrökning, idag hade jag termometern vid sidan om men i samma höjd som långpannan… ska nog testa i morgon att sätta långpannan under och se vilken temp det blir isf.

Jag hade ju hoppats lite på att spånet skulle fortsätta att kola på ut från grilltändaren men det verkar inte riktigt göra som jag vill, kanske måste testa att böja ihop tändaren igen och köra med en mer koncentrerad hög med spån?

Hmm, frågan är vad som händer om man trycker ihop spiralen och sedan sätter en rostfri bunke på den som man fyller med spån, om det bara blir nog varmt genom metallen borde det ju fungera utmärkt!

Förslag, tankar eller åsikter?

#grill #kallrökning #varmrökning #badkarsgrill