IMG_2564

Gjutarfråga

nej, nu håller jag mig borta från flamewars och allt vad trollen ropar efter… min#badkarsgrill kan inte väcka lika heta känslor hoppas jag 😀

Ni som sett innan på bilderna har jag ju planer på att gjuta in överdelen av grillen i en cement/leca blandning för att minska vikten en aning! Hittade 50 liters säckar på k-rauta (http://goo.gl/LTKcK) av Leca kulor men frågan är hur mycket man lär behöva?

På sidorna behövs det fyllas till kanten så där blir det lite mer men ovanpå behöver det bara täcka exakt + kanske balken ut mot baksidan!
Jag har inte gjutit liknande saker tidigare så har lite svårt att uppskatta hur mycket det lär gå åt men vet att det finns duktigt folk här 😀

Har försökt hitta lite om leca och cement men får väldigt blandade uppgifter… vilket blandningsförhållande tror ni är lagom mellan dom? bör jag förstärka med t.ex. hönsnät?

#badkarsgrill #gjutning

2012-08-02-20.37.55

Badkarsgrill – Målning & syreproblem

Jahopp, var in till stan idag och införskaffade lite värmetålig färg (+650º, svart)och två förpackningar med träbricketter… ni vet sådana där av packad spån som man kan använda att elda med! Tänkte bränna av gallret lite…

Nåja, den blev riktigt snygg i svart, visade sig dock att 1 färgburk räckte nästan men inte hela vägen så får köpa en till för att ta kanterna på nedersidan med så blir det nog riktigt bra! Till och med +Susanne Isaksson var tvungen att erkänna att den började se bra ut nu!

Problemen
Japp, i plural för det är faktiskt ett par stycken… 🙁

1. hållare för termometern… den tyckte tydligen att det blev lite varmt, eller så får jag fixa det på ett bättre sätt när jag murar överdelen

2. Handtagen blev sjukt varma, som tur var hade jag en blöt handduk men det fräste rätt bra när jag tog i dom… funderar just nu på att slakta en gammal cykel och göra något pedalliknande med en vajer för att öppna och stänga luckan som Axel föreslog… frågan är bara om jag kan få till nog med utväxling bara med 2 drev och en kedja…

3. Syrebrist! japp… i alla fall när det verkligen brinner i alla 3 lådorna så räckte det inte med bara hålet för avloppet, det brann riktigt bra i lådan över där, lite mindre i den i mitten och den längst bort bara glödde det lite! Öppnade jag locket däremot så satte det fart igen som ni ser på bilderna!
Stängde jag locket så slocknade det helt i stort sett vilket ju gör det i stort sett omöjligt att köra indirekt som var tanken!

Frågan är om det är för dåligt med luft in eller luft ut så att det inte blir nog med drag genom den? Och vilket är bäst, att göra fler hål eller tanken som jag haft på ett rör efter botten med lufthål i överkanten… den senare lösningen har ju fler möjligheter att koppla t.ex. en fläkt till för att styra lufttillförseln ännu bättre osv…

Nåja, vad tror ni om det här… rör eller hål… fler skorstenar kanske? Trampöppning eller handvevad vinch? fasen, känns bara som det blir mer och mer kring grillen!

(just ja, lägger till en bild på en liten krabat som hälsade på oss igår med, hundarna blev vansinniga)

IMAG0727

Badkarsgrill – Del 3

idag slutade det äntligen att regna nog länge för att jag skulle hinna ut och kapa, borra, skruva klart lite med ”grillen”!
Pontus efterlyste lite bilder sist så jag passade på att fota en hög med så att ni kan se hur det ser ut just nu!

Gångjärnen sitter fast med m6 genom badkaret, det borde nog hålla oavsett vad jag tar för finish på locket senare!


Handtagen och skorstenen sitter bara med självborrande men jag funderar på att byta ut till m6 i handtagen med bara för att vara på den säkra sidan för framtiden!


Kedjan ”kanske” är för klen för framtiden men just nu fungerar den ypperligt, locket är just på gränsen över jämnviktsläge när den är öppen så det blir knappt någon belastning på den i alla fall!

Termometern sitter bara in under locket, den behöver ju vara i kött-höjd för att ge  så korrekt temp. som möjligt men jag vill inte den ska vara ivägen heller… blir nog ett borrhål som jag stoppar in den genom sedan iaf. så att jag slipper koppla loss den för varje öppning!

Gallerproblemet löste sig med, min mor köpte upp ett gäng hyllor från en nedlagd butik för många år sedan så jag passade på att få med mig 2 när jag hälsade på… passar helt perfekt och ska bara eldas av lite så är det helt klart för grillning!


har 2kg med tjocka revben som ska grillas idag, kan bli premiären och testa lite indirekt… det finns ju utrymme för det nu 😀

Vad tycker ni jag ska göra med locket? det lutar mot svart eller silverfärgad värmetålig färg just nu!