Kategoriarkiv: Fläkt

Badkarsgrillsstyrning – Transformator del 2

Monterade fläkten på trafon för styrningen till min #badkarsgrill idag. tanken är att den bara ska ge lite cirkulation för att undvika kondens. När jag grillade förra helgen med den gamla kontrollern så rann det vatten ur den på kvällen! Varm transformator och kall fuktig luft passade visst inte ihop! 😀

IMG_20140321_091707

Just nu sitter den 3mm snett med eftersom hålen inte passade helt perfekt, funderar på om jag ska försöka ignorera det eller använda limpistolen och fästa den med istället för att få den rakt!

Vad tycker ni, lim eller skruv?

(fläkten bakom btw. är min lödfläkt för att slippa få ångorna i ansiktet, fungerar kanon)

PID’s åt folket!

Woho, idag kom mitt paket från Kina med, 2st PID’s som jag beställde via #aliexpress för ett tag sedan inkl. K-sonder!

IMG_20130708_174507Dom var bra mycket mindre än jag hade trott så ska se om den får plats i den nuvarande lådan eller om jag måste utöka!
Sonden sätter jag i baksidan på min #badkarsgrill i höjd med gallret så ger den rätt temperatur, sedan har jag inte bestämt mig om jag ska koppla in fläkten under eller den på kaminen!

IMG_20130708_174936

Fläktfäste m.m.

lite #badkarsgrill uppdatering!
Fixade en prototyp till inflödet för att kolla måtten osv och det verkar fungera bra. Ska testa lite senare och se vad det gör för temperaturen i karet!

IMG_20130705_153512

Fixade infästningen till fläkten som går in i karet med, 2st gummibussningar som jag körde fast med epoxy i botten, räknar med att det kommer att minska vibrationerna en hel del och göra det tystare!

IMG_20130705_154502

Var upp på vinden på uthuset och släpade ned lite isolering. Det räcker garanterat även om mössen hade gjort rätt fina bon och gångar i dom… pep inget när jag släpade ut det på gräsmattan så hoppas dom hade flyttat redan innan 😀

20119250255598728

Badkarsgrill – temperaturstyrning

Det regnar… och regnar… och jag blir rastlös, med andra ord tittar jag på sätt att utveckla min #badkarsgrill och idag har turen kommit till temperaturstyrning via en PID.

En vad? En PID använder sig av 3 olika modeller för att kunna justera fram till ett visst värde… t.ex. en hastighet eller en temperatur så att den inte kör på fullt fram till rätt temp eftersom den då kommer att fortsätta över!

En annan person som byggt exakt samma hade en variation på 0,2ºc vilket måste räknas som klart godkänt (http://goo.gl/8F8mu)!

I grund och botten bestäms temperaturen i en grill av förbränningen, denna i sin tur bestäms av syertillförseln som i mitt fall hanteras av en fläkt. Om fläkten är på eller av bestämmer den lilla söta enheten som i sin tur får värdena från en termometer! Enkelt eller hur!?

Det blir en sådan här först eftersom de är rätt billiga på ebay (http://goo.gl/EiE9d) och verkar lätta att koppla in:

Senare hoppas jag kunna bygga en#HeaterMeter som består av ett #Arduino kort och en #raspberrypi . Då körs en lokal webserver på denna som visar lite mer information som ni ser på bilden nedanför!

Har hittat billiga gasdämpare med på skroten så ska montera dom enligt +Stefan Blid s instruktioner… blir la gör bra!

Någon som har vana av att syssla med raspberry?

IMG_20130420_133642

It’s Alive Mwahahahaha

aka. #badkarsgrill from hell! 😀

Ok, idag var det fint väder och jag hade köpt nya fina borrar, fixat sladd och rubbet så det var äntligen dags att fixa klart det sista i luftsystemet till grillen!(Hel del filmer idag 😀 )

Först borrade jag en serie 3mm hål på respektive sida, överlappande för att få jämnt flöde men insåg att det inte riktigt fungerade som jag ville. Fläkten släppte helt enkelt tillbaka för mycket luft när trycket väl hade byggts upp i systemet så det blåste nästan ut mer åt ”fel” håll än vad som åkte in!
Problemet löstes genom att borra upp hålen på sidan till 5mm samt en extra rad med 5mm hål rakt upp på röret, då till sist kunde den effektivt blåsa in nog med luft!

Först blev det lite tester med alla 3 korgarna med kol, det fungerade riktigt bra trots lite rökutveckling till en början. Hårdtestet blev att tillaga en bit ytterfile indirekt vilket jag inte kunnat göra tidigare, varje gång jag stängt locket har det i stort sett slocknat på grund av för lite syre. Idag fungerade det däremot helt jäkla perfekt och jag skuttade runt grillen som en unge på julafton! 😀

Vredet sitter temporärt i en byggvinkel just nu men det skall ändras mot en normcentral som är vattentät, istället för batteri blir det en omvandlare direkt från 240V-12V men för att testa så fungerar det bra!

Kvar att göra:

  • lägga sten under allt
  • Mura sidorna och framsidan
  • Normcentral för eldetaljerna
  • Motvikt till locket
  • Snygga till locket på något sätt
  • Tätningslist runt locket

(saker jag skulle vilja göra)

  • Montera en brännkammare utanför på högersidan för indirekt rökning.
  • Vuxenvariant av rottisserie hållare ala http://goo.gl/zkYYC
  • Elektrisk/pneumatisk öppning av locket
  • Montera temp-sensor som går via wifi 😀

#badkarsgrill #crazypeoplehavemorefun

IMG_20130414_152751

Låt Experimenterandet börja

Mwahahahah (ondskefullt skratt)! 

GMO släng dig i väggen! Här kör vi direktinjektion med sprid och diverse tinkturer som fått ligga och dra hela förmiddagen! Ska bli spännande att se hur det blir faktiskt!

I övrigt svetsade jag för första gången någonsin med en pinnsvets idag, drog ned styrkan så höll faktiskt säkringarna med men brände ändå igenom på vissa ställen… Nåja, fick ju öva desto mera på det!

Röret blev bra, kopplingarna av fläkten med men sedan fick det ställas in lite, hittade inte borrmaskinen så finns inga hål i röret ännu men det kommer! tror det kommer att bli riktigt bra faktiskt!

Just nu står 2st beercan chicken på gallret, olika kryddning och olika insprutningar i fileérna så man får lite variation!

utbl-25C3-25A5s

Nya nivåer av grillnörderier

Tyckte det var längesedan jag skrev någon uppdatering kring bygget nu och iom. Grill SM har ju suget verkligen kommit nu! Köpte de sista delarna på#Biltema nu för att montera iaf. rörsystemet men måste se om jag får fart på svetsen först…

I väntan på det roade jag mig med lite flödesanalys, bara hälften är gjort ännu men var mest ett experiment!
Rörsystemet byggdes upp och jag gjorde 50 49 hål (missade 1), satte ett inflöde på 3,8m3/min som fläkten ger och körde 100 iterationer i simuleringen!

resultatet, i de 49 hålen blev det ett luftflöde på i snitt 70 liter/minut och hål… Det som verkar riktigt otroligt är att lufthastigheten skulle ligga mellan 90-170m/sec o.0

mer nördfakta, trycket i systemet byggs upp under början men sedan verkar det jämna ut sig rätt snabbt, och då har jag inte räknat med läckage osv. ännu!

Så ikväll ska jag göra klart de resterande 51 hålen… nördgrillning?

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AnI0VZ9l4FUidEE0Y2pjVktqY0hJOExMMkdfWU1lNUE&usp=sharing

Fläkttest – vridmotstånd

Idag norpade jag +Peter Forsberg och vi drog till fysiksalen för att testa hur min kinesiska vridpotentiometer fungerade ihop med motorrumsfläkten… Resultat var inget annat är strålande!

Vi kollade upp ohmen med och den gick från 0,2 till 20,4 så måste ju säga att kvaliten var mycket bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Den kräver att man går ned rätt mycket för att få fart på fläkten men som ni ser så har den lite snurr trots att jag maxar den på 20Ohm med, inga problem egentligen eftersom det är så pass lite och jag kommer att ha en on-off knapp på samma plats!

Tänkte ju först driva den med ett gammal nätagg från en dator men är lite sugen att köpa en switchad transformator från Kjell istället (http://goo.gl/c0PyL) då den är lite smidigare att bygga in i normkapslingen där kontrollerna ska sitta!

Eftersom vintern kom tillbaka igen funderar jag på att rita in allt i Autodesk inventor och köra en flödesanalys… bara för roa mig på kvällarna! 😀

IMG_20130311_164234

Vridmotstånd

Woho, när jag kom hem idag hade jag ett paket att hämta ut och det visade sig vara min vridpotentiometer från Hong Kong!
25W och 20Ohm borde fungera aldeles perfekt till fläkten som jag ska ha till grillen… Jag förstår inte hur man klarade sig innan ebay? En liknande i Sverige kostade rätt mycket pengar (~600:-) men inkl. frakt och allt från Kina betalade jag runt 80:-!

I morgon blir det till att testa och se hur det egentligen fungerar nu!


Fläkttest – Version 3

Startar en ny tråd igen för att få lite ordning på det hela 😀

Testade ju som sagt fläkten till grillen under lite mer kontrollerade former där vi kom fram till att optimalt motstånd låg runt 10-15 Ohm för mini-läget på fläkten och kollar jag runt lite på Ebay hittade jag denna som verkar helt perfekt! http://goo.gl/tKYl2
60-70:- är ju helt överkommligt pris med dessutom för att kunna justera det lite mer lagom… Conrad och Elfa ville ju ha hutlöst betalt för det!

Men det är inte bra att sitta på Ebay och kolla… hittade ju reläkort och allt möjligt kul man säkert kunde använda… Kanske ett #raspberrypi med en temp sensor kopplat till fläkten för att kunna hålla jämn temperatur vid långgrillningar…?

Funderade på öppning med… ett snäckhjul på en motor och sedan ett stort kugghjul på överdelen som ger lite ”steampunk” känsla… någon med en plasmaskärare?