Kategoriarkiv: Funderingar

arduino-vs.-rbpi

Mognadsskåp – Fas 1, planering

Jaha, min #badkarsgrill saknar bara en elvinch så jag försöker komma på nästa projekt… en pizzaugn står högt på listan men kostar nog lite mycket. Ett mognadsskåp för salami & prosciutto är därför mest troligt, men som den nörd jag är måste det ju krånglas till! 😀

Tänkte utgå från #Borglunds modell (http://borglunds.wordpress.com/) men försöka automatisera det hela lite extra. Först kanske en förklaring till vad ett mognadsskåp är.
När man lufttorkar korv som salami eller skinka så är det rätt noga att miljön är den bästa. Man börjar med en hög luftfuktighet så att den inte torkar för snabbt på ytan och sedan sänker man denna och temperaturen allt eftersom.
Exempelvis kan man börja med 18-25ºC och hög luftfuktighet runt 98-92% rh för att efter några dagar i detta börja sänka luftfuktigheten ned till 75-80% och en temperatur runt 15ºC.

Ok, moderniseringen, jag vill ha något som mäter luftfuktighet, temperatur och helst vikter via en lastcell. Beroende av dessa värden sedan skall den styra luftfuktare, tork, fläkt, och ett kylskåp. Men inte nog med det… jag vill spara alla värden i en logg (helst åtkomlig via nätet) och visa värdena utanför skåpet såklart!

Nästa steg är då att välja grund för detta, Arduino känns lovande, har sett att dom har temp, luftfuktighetsmätare osv. men raspbi är lite modernare och kanske enklare?

Så därför frågar jag här, med tanke på vad jag vill göra, vilket system är bäst? #Arduino eller #raspberrypi eller kanske ett helt annat system?

Gasdriven Rök

Tyckte att det verkligen var dags för en liten uppdatering kring min #badkarsgrill då det varit så lugnt så sistone!
Blev ju sugen på att göra bacon men har inte riktigt fått till en bra rökfunktion ännu. Var inne på #Jula idag för att kolla efter lite saker till grästrimmern när jag såg ett gaskök för 99:-! som hittat helt enkelt!


Min tanke är att ta loss själva ledaren till kokplattan och se om den går in på ett smidigt sätt i kaminen som är kopplad till grillen. Testade lite snabbt att bara sätta en rostfri bunke på med lite spån och en alskiva och jäklar vad bra rökutveckling det blev! 😀

Så, var hittar jag lite ”pork belly” (vad heter det på svenska) så man kan slänga ihop lite bacon! 😀

Kallrök från Jula

Jag satt och kollade runt efter ett lagom stort gasolkök/platta för att montera in i min #badkarsgrill för rökning när jag råkade snubbla på detta på Jula… Nu kan jag tycka att 399:- är liiiite väl saftigt för något som ser ut som en grilltändare som man kan köpa för 99:-

Däremot är deras alskivor (http://www.jula.se/kallroksplattor-10-pk-776006) mer intressanta, 10 pack för 29:-, om man lägger dom på en vanlig grilltändare borde det få samma effekt?

IMG_20130704_203123

Proveldning av kaminen

Behöver lite hjälp eftersom jag har andats in för mycket rök från grillen just nu för att tänka!

IMG_20130704_203123

Proveldar min eldkammare (kaminen) idag för första gången och trots att kaminen är några hundra grader (jag petade på den så tro mig, den är varm) så får jag ingen bra temp inne i min #badkarsgrill …
Bilden på diagrammet där det är en topp är helt enkelt då jag höll min fläkt mot ventilen i kaminen och pressade in luft på full fart!
IMG_20130704_203243
Visst, för att röka korv och skinka är det ju rätt bra men det är ju till och med för lågt för att grilla ”low & Slow” just nu 🙁

Vad kan det vara, borde ventilerna uppe vara öppna eller stängda, kan det vara att röret är för långt då jag inte kapat det ännu så den tappar värme på vägen?

IMG_20130613_150856

Termometer!

Äntligen har jag tagit mig tid att montera dit en termometer på min badkarsgrill med, jag har ju kört med digital termometer innan men tänkte att nu var det dags att sätta dit en riktig!

En snabb tur till Clas Ohlson  resulterade i en rökgastermometer:
Fästet var en 3/8″ med fingänga och trots mycket letande så lyckades jag inte hitta någon mutter som passade till den. Lösningen blev att borra upp hålet lite mindre än för att det skulle gå lätt och gängade helt enkelt in den i badkaret.
Det känns som en rätt rejäl termometer och visst, just nu sticker den in lite långt kanske men när jag sätter på ”skalet” utanpå locket kommer den att sticka in lite mindre bit in i grillen med. Så snart jag har lagt ned stenplattorna som bas ska jag testa och se hur jämnt man kan hålla temperaturen!

Har kollat lite mer på en PID att koppla till nuvarande luftsystemet med för att kunna kontrollera tempen bättre, någon som har koll på om man måste köra med SSR-relä eller inte?
IMG_20130610_161356

Gasdämpare – Fas2

Jag var förbi skroten i grannbyn och införskaffade 2st #gasdämpare i eftermiddag. 30:-/st tyckte jag var ett bra kap och fick själv gå ut och plocka loss vilka jag ville ha!
Jag siktade in mig på den största tyngsta baklucka som jag såg och det råkade bli en Ford Explorer som blev av med sina delar.

Tanken nu är att i morgon köper jag mig 4st M10 som sätts genom kanten med distanser. Sedan borrar jag hål där kullederna i dämparna har varit och sätter fast i grillen. Troligtvis med 50mm distanser mellan för att få ut dom en del från kanten!

Nu behöver jag hjälp av er mattesnillen… kolla på ritningen som jag gjort förstår ni!
Utskjutande längd på dämparna c/c är *570mm* och såvitt jag kunde mäta mig till är delen den kan tryckas ihop ca *190mm* _(sammantryckt längd c/c 380mm)_.

Hur långt skall avstånd *A* & *B* vara för att allt skall stämma ihop?

Viking 282

Slaktade kaminen nu i eftermiddag som jag köpte på auktionen! Skruvarna släppte faktiskt efter lite 5-56 och mindre våld så locket gick lätt att få bort. Under den fanns gjutjärnskåpan.

Under den fanns det någon sorts murad rökgasavledare som jag tyckte var onödig så den försvann!

Hittade förresten en på nätet som ser lite finare ut… men så var den 1200:- dyrare med! http://www.lauritz.com/sv/auktion/kamin-viking-282/i2022243/#

I nederkanten fanns det något som närmast kan liknas vid slagg, frågan är vad tusan dom har eldat i kaminen innan egentligen!
Nåja, järnspettet fixade till det problemet och sedan började det se rätt fint ut!

Spjället längst ned släppte med och den ”taggiga” skivan som strålar utåt kan man rotera med en annan spak!
Det jag funderar på nu är hur det är bäst att utnyttja det här, vid ”normal” low & slow kan man ju elda som vanligt i den övre delen… men funderar vid rökning om man ska sätta eltändaren i botten, spånet i mitten och när man då petar lite lagom på en av spakarna ramlar det ned?

Vad tror ni… och ska jag plocka bort *allt* tegel eller lämna som det är nu? den gör ju ingen som helst nytta i mitt fall!

20119250255598728

Badkarsgrill – temperaturstyrning

Det regnar… och regnar… och jag blir rastlös, med andra ord tittar jag på sätt att utveckla min #badkarsgrill och idag har turen kommit till temperaturstyrning via en PID.

En vad? En PID använder sig av 3 olika modeller för att kunna justera fram till ett visst värde… t.ex. en hastighet eller en temperatur så att den inte kör på fullt fram till rätt temp eftersom den då kommer att fortsätta över!

En annan person som byggt exakt samma hade en variation på 0,2ºc vilket måste räknas som klart godkänt (http://goo.gl/8F8mu)!

I grund och botten bestäms temperaturen i en grill av förbränningen, denna i sin tur bestäms av syertillförseln som i mitt fall hanteras av en fläkt. Om fläkten är på eller av bestämmer den lilla söta enheten som i sin tur får värdena från en termometer! Enkelt eller hur!?

Det blir en sådan här först eftersom de är rätt billiga på ebay (http://goo.gl/EiE9d) och verkar lätta att koppla in:

Senare hoppas jag kunna bygga en#HeaterMeter som består av ett #Arduino kort och en #raspberrypi . Då körs en lokal webserver på denna som visar lite mer information som ni ser på bilden nedanför!

Har hittat billiga gasdämpare med på skroten så ska montera dom enligt +Stefan Blid s instruktioner… blir la gör bra!

Någon som har vana av att syssla med raspberry?

Low and Slow BBQ

Ska man grilla riktig mat eller i alla fall på amerikanskt sätt så ska det vara Low & Slow som gäller. dvs. inga höga temperaturer och bra mycket längre tid så att köttet blir saftigt och ramlar isär, istället för som många gör att slänga på maxvärme och bränna utsidan t.ex.

Nåja, fick tips av +J. Trinity Cosby om en sida som räknade ut rätt proportioner (http://feldoncentral.com/bbqcalculator.html) men den var tyvärr på engelska och använde sig av tum (hemska tanke) så jag gjorde om den i ett google kalkylblad istället med metriska enheter 😀

Tänkte att det kunde passa bra nu på Valborg för alla som är grillsugna att planera lite i alla fall! Själv är jag på jakt efter en gammal rostig kamin eller liknande att ansluta till min #badkarsgrill vid sidan om! Om någon i #Växjö ten vill bli av med en säg till!

Just nu kan alla bara se men välj att visa dokumentet i er Drive och sedan Arkiv -> Kopiera så får ni en helt egen variant! 😀