Kategoriarkiv: Byggning

Den lever igen!

 

Det känns fantastiskt, med lite hjälp från min kära sambo lyckades jag få på locket igen på grillen och skadorna är plötsligt inte så stora som jag trodde!2014-09-08 16.01.06

Det blev 2 hål i locket bara, ett där hävstången för motvikterna satt och en där den tog i stocken som ligger bakom.
2014-09-08 16.01.24

 

Idag köpte jag in nya gångjärn (rostfritt denna gång) som förhoppningsvis skall monteras dit ikväll, måste ju kunna grilla till helgen igen!

Funderar lite på hur jag skall lösa det med locket, just nu ligger det ca 50mm isolering följt av hönsnät och kanske 10mm puts utanpå och det hade behövt vara lite lättare. Isoleringen väger ju inget nämnvärt så det är bara det yttersta lagret som jag behöver lösa, som ni ser har det blivit alger och skit på den med nu i sommar.

En fundering är att linda in den i en fleecefilt och dränka i polyester och göra ett plastskal, det kan man sedan slipa till och måla i valfri färg och värmen på utsidan är försumbar, vikten skulle bli mycket bättre i alla fall!

Tillbaka till ritbordet :(

Jaha, då hände det där som egentligen inte fick hända… Locket på grillen lossnade!

Först verkade det inte så farligt, bara ena gångjärnet som rostat av och eftersom gasdämparna trycker på med all kraft i horisontell riktning när locket är stängt så gick det av helt enkelt!

Tja, inte så farligt som sagt, behövde bara köpa nya gångjärn och rostfria den här gången… men… eftersom jag var mitt i en långgrillning av ribs som skulle ges bort till present var jag ju tvungen att fortsätta!

Japp… hela jäkla locket halkade av, gasdämparen på höger sida slets loss helt med så den är knas, motvikthållaren i locket tog i och lossnade från svetsningen i locket med! Börjar inse att det blir omöjligt att få upp locket med betongen på nu i efterhand så får nog knacka bort allt + isolering för att få dit den. Sedan behöver jag nog fundera på hur jag egentligen skall göra locket, det är en aning tungt just nu får jag faktiskt erkänna.

Blir planering i vinter och sedan bygga om det till våren känner jag på mig, den går ju lika bra att använda utan isoleringen på locket, den ser bara inte riktigt lika snygg ut!

 

Färdigputsat

Så, nu har jag putsat färdigt min #badkarsgrill för den här gången!
I morse fick +Susanne Isaksson testa att öppna och trots att jag inte hade putsat locket mer än ett hörn bekräftade hon att grillen nu var säker för alla utom mig…

IMG_20130709_145035
Var ju synd att jag innan hade kapat bort den hävarm som jag hade tidigare för nu fick jag ta sönder slamningen och svetsa fast den igen!
Putsade om nederdelen lite med då jag insåg att en blöt borste gav helt rätt struktur som jag ville ha på den, bruket räckte till det och en liten sak i dammen med så det var lugn!

Mobilen gör den inte riktigt rättvisa men om jag klarar av att inte pilla för mycket på den och förstöra allt ska jag ta lite riktiga kort på den när det torkat! 😀
IMG_20130709_180706

PID’s åt folket!

Woho, idag kom mitt paket från Kina med, 2st PID’s som jag beställde via #aliexpress för ett tag sedan inkl. K-sonder!

IMG_20130708_174507Dom var bra mycket mindre än jag hade trott så ska se om den får plats i den nuvarande lådan eller om jag måste utöka!
Sonden sätter jag i baksidan på min #badkarsgrill i höjd med gallret så ger den rätt temperatur, sedan har jag inte bestämt mig om jag ska koppla in fläkten under eller den på kaminen!

IMG_20130708_174936

Förbaskade lager

Slamningen av överdelen gick över förväntan… eller nja… lagret i betongblandaren skar så in i h-vete så fick handblanda det sista! Tur att biltema säljer lager som passar för 39:-/st!

IMG_20130707_162201

Någon som har tips hur fasen man får loss dom gamla… eller får jag chans att leka med min nya gasolbrännare jag köpte idag? 😀

IMG_20130707_162213

[edit]
Jodå, värmde på med blåslampan och klippte till så släppte dom båda… in till biltema i morgon och köpa nya 😀

Livsfarliga saker

Isolering

Så, efter lite tårta hos min svägerska blev det dags att isolera grillen idag! Efter att ha kollat priserna på ny isolering bestämde jag mig för att köra med den som jag hade i uthuset ändå! 😀

Har jag sagt att jag hatar glasull… tror jag lyckades skydda mig nog, har inte kliat så mycket ikväll heller! 😀
Nu är det ca. 50mm isolering som minst runt om, lite mer på vissa ställen och fick fast hönsnätet hyffsat! I morgon ska jag kolla så att det är jämnt och sedan ”sy” ihop nätet så att det ligger emot bra med ståltråd!

Har fortfarande inte bestämt hur jag ska göra med min sond till PID’n som lär komma på måndag eller tisdag! Antingen väntar jag med att putsa överdelen eller så lämnar jag lite kvar på baksidan och tar resten nu iaf!

Skorstenspassning

en liten micro uppdatering med om skorstenen till min #badkarsgrill , kapade bort och gjorde röret så kort som möjligt. Fick lutningen helt perfekt i min mening så passformen var klockren. Att svetsa snyggt har aldrig varit min starka sida däremot men funktionen är ju densamma 😀

IMG_20130705_195421

Borrade ett litet 4mm hål för en temp. sond med mellan kaminen och badkaret för att se. Känner på mig att jag behöver en bättre sond för att mäta rökgaserna men får se var den maxar! Elen är dragen till fläkten på baksidan men hittade inte min lilla blåslampa från köket så kunde inte fixa krympslangarna, blir uppdateringar på det i morgon!

IMG_20130705_200947

+Pontus Fröding tyckte jag skulle ha en elkontakt till grillen, visserligen var det nog för att ge den ström han tänkte men jag lyckades iaf. montera en liten ”stolpe” så jag ska ha nära till uttag för att driva allt plus ladda mobilen 😛

13 - 1

Ser lovande ut

Inpassning av skorsten

Tja lite hann jag med idag innan det började åska, tänt en skorsten med briketter och tänkte se vilken temp man kommer upp till genom att elda i kaminen bara. 

Ja, förstärkte den översta raden med block på baksidan eftersom det verkar lite skört när jag flyttar badkaret stup i kvarten under bygget. Sedan gör det inget om brädorna brinner upp då allt står stilla

IMG_20130701_172437

Murning av Badkarsgrill

Så, igår var det dags att äntligen mura upp ramen till min badkarsgrill med, dåligt väder gjorde att jag fick skjuta på det någon dag. Visserligen hann jag in till Växjö och köpa ett rör mellan kaminen och grillen, 100:- till deras fikakassa och röret var mitt 😀
Jag hade sedan tidigare de leca som skulle vara på kortsidorna och köpte in några 90mm block till för framkanten. Det kommer inte att ligga lika stor belastning där så jag tror nog att de lite mindre blocken räcker! Jag har inte heller några block på baksidan just nu eftersom jag måste skruva fast fläkten i plattan och dra all el!
När det blev dags för att mura delen där anslutningen till kaminen skulle vara blev det lite mer spännande, jag ville inte bara kapa blocket och göra ett fyrkantigt hål men med lite jobb fick jag faktiskt till ett helt ok runt hål i blocken med!
När jag väl koppla in allt till badkaret och röret sitter där det skall så kommer jag att pytsa dit lite bruk runt hålet med så att allt verkligen sitter fast och det blir snyggt!
Allt mättes in med vattenpass under murningen så att det verkligen skulle bli rakt den här gången, inte kul när varmkorven börjar rulla av gallret 😀

Sista lagret blev ju det viktigaste och jag är riktigt nöjd med slutresultatet, när badkaret väl hamnar på plats kommer jag kanske behöva justera lite men tänkte köra med brickor eller liknande för att balansera upp det!

Nästa steg.

  • Låta allt brinna genom riktigt och sedan lyfta dit badkaret. Innan dess ska jag svetsa fast muttrarna för gasdämparna då jag inte kommer att komma åt dom i fortsättningen!
  • Fläkten och elen ska monteras så exakt som möjligt.
  • Sedan ska jag försöka få till ett hål som passar så exakt som möjligt för röret från kaminen, har inte riktigt kommit på bästa sättet ännu!
  • Röret svetsas fast i badkaret så att det inte rör sig och läcker en massa.
  • Termometern till min PID monteras i locket och sedan täcks det in i isolering
  • Över och underdel putsas för att få en jämn yta
  • På vänster sida fäster jag ett klaffbord plus en list på framsidan med krokar för diverse verktyg!