Kategoriarkiv: Gjutning/Murning

Färdigputsat

Så, nu har jag putsat färdigt min #badkarsgrill för den här gången!
I morse fick +Susanne Isaksson testa att öppna och trots att jag inte hade putsat locket mer än ett hörn bekräftade hon att grillen nu var säker för alla utom mig…

IMG_20130709_145035
Var ju synd att jag innan hade kapat bort den hävarm som jag hade tidigare för nu fick jag ta sönder slamningen och svetsa fast den igen!
Putsade om nederdelen lite med då jag insåg att en blöt borste gav helt rätt struktur som jag ville ha på den, bruket räckte till det och en liten sak i dammen med så det var lugn!

Mobilen gör den inte riktigt rättvisa men om jag klarar av att inte pilla för mycket på den och förstöra allt ska jag ta lite riktiga kort på den när det torkat! 😀
IMG_20130709_180706

Förbaskade lager

Slamningen av överdelen gick över förväntan… eller nja… lagret i betongblandaren skar så in i h-vete så fick handblanda det sista! Tur att biltema säljer lager som passar för 39:-/st!

IMG_20130707_162201

Någon som har tips hur fasen man får loss dom gamla… eller får jag chans att leka med min nya gasolbrännare jag köpte idag? 😀

IMG_20130707_162213

[edit]
Jodå, värmde på med blåslampan och klippte till så släppte dom båda… in till biltema i morgon och köpa nya 😀

Ser lovande ut

Inpassning av skorsten

Tja lite hann jag med idag innan det började åska, tänt en skorsten med briketter och tänkte se vilken temp man kommer upp till genom att elda i kaminen bara. 

Ja, förstärkte den översta raden med block på baksidan eftersom det verkar lite skört när jag flyttar badkaret stup i kvarten under bygget. Sedan gör det inget om brädorna brinner upp då allt står stilla

IMG_20130701_172437

Murning av Badkarsgrill

Så, igår var det dags att äntligen mura upp ramen till min badkarsgrill med, dåligt väder gjorde att jag fick skjuta på det någon dag. Visserligen hann jag in till Växjö och köpa ett rör mellan kaminen och grillen, 100:- till deras fikakassa och röret var mitt 😀
Jag hade sedan tidigare de leca som skulle vara på kortsidorna och köpte in några 90mm block till för framkanten. Det kommer inte att ligga lika stor belastning där så jag tror nog att de lite mindre blocken räcker! Jag har inte heller några block på baksidan just nu eftersom jag måste skruva fast fläkten i plattan och dra all el!
När det blev dags för att mura delen där anslutningen till kaminen skulle vara blev det lite mer spännande, jag ville inte bara kapa blocket och göra ett fyrkantigt hål men med lite jobb fick jag faktiskt till ett helt ok runt hål i blocken med!
När jag väl koppla in allt till badkaret och röret sitter där det skall så kommer jag att pytsa dit lite bruk runt hålet med så att allt verkligen sitter fast och det blir snyggt!
Allt mättes in med vattenpass under murningen så att det verkligen skulle bli rakt den här gången, inte kul när varmkorven börjar rulla av gallret 😀

Sista lagret blev ju det viktigaste och jag är riktigt nöjd med slutresultatet, när badkaret väl hamnar på plats kommer jag kanske behöva justera lite men tänkte köra med brickor eller liknande för att balansera upp det!

Nästa steg.

  • Låta allt brinna genom riktigt och sedan lyfta dit badkaret. Innan dess ska jag svetsa fast muttrarna för gasdämparna då jag inte kommer att komma åt dom i fortsättningen!
  • Fläkten och elen ska monteras så exakt som möjligt.
  • Sedan ska jag försöka få till ett hål som passar så exakt som möjligt för röret från kaminen, har inte riktigt kommit på bästa sättet ännu!
  • Röret svetsas fast i badkaret så att det inte rör sig och läcker en massa.
  • Termometern till min PID monteras i locket och sedan täcks det in i isolering
  • Över och underdel putsas för att få en jämn yta
  • På vänster sida fäster jag ett klaffbord plus en list på framsidan med krokar för diverse verktyg!
Murning

Gjutning av Platta

Efter att grillen hade varit inne på en liten tur till Växjö tyckte jag att det var dags att göra monteringen på riktigt och inte bara uppstöttade lecablock på gräsmattan… Den kommer ju förhoppningsvis att stå ett tag till nu!

Sagt och gjort, jag gjorde en ritning i #Sketchup över hur plattan skulle se ut lite grovt, plats för själva grillen men även för kaminen på ena sidan!

Så, detta gav mig måtten plus hur många stenar som jag kommer att behöva (och nu ser jag att jag köpte för många) så då behövde jag bara bygga själva gjutformen och sedan gräva ned den så att den blev helt plan enligt vattenpasset! Annars kanske korven rullar av grillen och det är ju inte bra… 😀
Den planerade platsen
Allt rakt och fint plus urgrävt!

Nästa steg var att packa +Susanne Isakssons Opel Vectra full med grovbetong och lecablock plus lite armering!

Sedan var det dags för den stora gjutningskvällen! 7 säckar grovbetong skulle räcka och det blev nog inte mer än en liter eller två över! Vi lade ned ett modernt minne i form av ett litet 80mb minneskort med lite text, musik och bilder på för framtiden! 😀

Lajka satte lite tassavtryck
Den lånade cementblandaren
Snart så! 😀
Ett modernt minnesmärke!
Signerad och klar!

Så, nu är bara frågan hur länge den måste brinna innan jag kan börja mura blocken runt badkaret… är ju så grymt sugen på att se hur resultatet blir i slutändan! Men visst, det är mycket kvar fortfarande, sargen ska muras, slammas och putsas och sedan ska jag göra något med locket med!