Kategoriarkiv: Styrenhet

Med Plexit

Styrning till #badkarsgrill – del 3

Blev lite gjort mellan varven idag iaf, fixade till anslutningarna mellan utsidan och transformatorn i grillstyrningen och anslutningarna till kretskortet! Skippade krympslangen till slut på 220V anslutningen och körde med kabelstrumpa där med efter ett besök på #biltema 😀

Nu ska jag bara lista ut hur jag ska sätta alla andra anslutningar på kretskortet, maskera över kanten där LED’sen sitted eftersom dom lyser lite starkt och fästa skivan på ett snyggt sätt! Just ja, göra alla hålen för av/på knappar, vridmotstånd och PID med 😀

Tycker faktiskt att blästringen blev rätt bra, funderar på att göra företagets logga så med och sätta på väggen ute!

IMG_20140324_161459

Dags för kretskort!

Idag fick jag äntligen de sista delarna från #Ebay  till min styrning, 100-pack med kontakter för kretskortet inkl. molex honor… kostnad? 18:-, måste ju älska Ebay eftersom en hane kostade 20:- på kjell och en hona lika mycket!

IMG_20140324_161349
Tog Dremeln och fräste upp ett hål för montering av elkontakten på sidan av lådan med, det är det enda som kommer att synas på utsidan egentligen eftersom resten av reglagen och kontakterna hamnar på insidan infällt i plexiglasskivan 😀

IMG_20140324_185603

Nu måste jag bara lista ut hur fasen jag ska sätta alla kontakterna på experimentkortet med, dom är klustrade 3 och 3 med en hel rad på båda långsidorna för plus och minus… någon som har tips på bra program? testade #fritzing  men den fick lite fnatt när jag matade in storleken på experimentkortet! 😀
IMG_20140324_161459
Det som ska kopplas in blir ju:
2x LED i plexi
el till PID
temp från sensor till kort
temp från kort till PID
Fläkt från PID till kort
Fläkt från kort till kontakt
kort till rheostat
rheostat till fläkt

Funderar på att sätta en på-av-på knapp mellan PID’n och fläktarna, isf. kan jag ju med den välja vilken av fläktarna som skall vara temperaturstyrd!

Badkarsgrillsstyrning – Transformator del 2

Monterade fläkten på trafon för styrningen till min #badkarsgrill idag. tanken är att den bara ska ge lite cirkulation för att undvika kondens. När jag grillade förra helgen med den gamla kontrollern så rann det vatten ur den på kvällen! Varm transformator och kall fuktig luft passade visst inte ihop! 😀

IMG_20140321_091707

Just nu sitter den 3mm snett med eftersom hålen inte passade helt perfekt, funderar på om jag ska försöka ignorera det eller använda limpistolen och fästa den med istället för att få den rakt!

Vad tycker ni, lim eller skruv?

(fläkten bakom btw. är min lödfläkt för att slippa få ångorna i ansiktet, fungerar kanon)

Projekt badkarsgrillstyrning – transformator

Fick ännu en av mina beställningar från #ebay idag. Min transformator från 220V till 12V DC, slog till och köpte en med dubbla utgångar och 10A så att det skulle räcka även om jag hittar en elvinch att koppla in 😀
Projekt styrning till #badkarsgrill fortsätter med andra ord, den fick fint plats jämte kretskortet och PID’n i lådan med så nu väntar jag bara på alla kontakterna så att jag kan börja löda någon gång!

PID’s åt folket!

Woho, idag kom mitt paket från Kina med, 2st PID’s som jag beställde via #aliexpress för ett tag sedan inkl. K-sonder!

IMG_20130708_174507Dom var bra mycket mindre än jag hade trott så ska se om den får plats i den nuvarande lådan eller om jag måste utöka!
Sonden sätter jag i baksidan på min #badkarsgrill i höjd med gallret så ger den rätt temperatur, sedan har jag inte bestämt mig om jag ska koppla in fläkten under eller den på kaminen!

IMG_20130708_174936

20119250255598728

Badkarsgrill – temperaturstyrning

Det regnar… och regnar… och jag blir rastlös, med andra ord tittar jag på sätt att utveckla min #badkarsgrill och idag har turen kommit till temperaturstyrning via en PID.

En vad? En PID använder sig av 3 olika modeller för att kunna justera fram till ett visst värde… t.ex. en hastighet eller en temperatur så att den inte kör på fullt fram till rätt temp eftersom den då kommer att fortsätta över!

En annan person som byggt exakt samma hade en variation på 0,2ºc vilket måste räknas som klart godkänt (http://goo.gl/8F8mu)!

I grund och botten bestäms temperaturen i en grill av förbränningen, denna i sin tur bestäms av syertillförseln som i mitt fall hanteras av en fläkt. Om fläkten är på eller av bestämmer den lilla söta enheten som i sin tur får värdena från en termometer! Enkelt eller hur!?

Det blir en sådan här först eftersom de är rätt billiga på ebay (http://goo.gl/EiE9d) och verkar lätta att koppla in:

Senare hoppas jag kunna bygga en#HeaterMeter som består av ett #Arduino kort och en #raspberrypi . Då körs en lokal webserver på denna som visar lite mer information som ni ser på bilden nedanför!

Har hittat billiga gasdämpare med på skroten så ska montera dom enligt +Stefan Blid s instruktioner… blir la gör bra!

Någon som har vana av att syssla med raspberry?