Kategoriarkiv: Uppdatering

Nej men titta… Det blev visst 2 nya badkar inköpta idag! Eller ja nya är dom ju inte men desto bättre…

Nej men titta… Det blev visst 2 nya badkar inköpta idag i vacation rentals huset! Eller ja nya är dom ju inte men desto bättre! Dom här är betydligt fyrkantigare i formen än mina gamla, visst det ena är lite rostigt på insidan men inget som inte en tur med högtryckstvätten och ett par hundra grader kan fixa!

#badkarsgrillv2 #badkarsgrill #bbq #crazypeoplehavemorefun

Koppla om grillstyrning – PID En liten fundering, min PID till grillen orkar inte riktigt dra min nya…

Koppla om grillstyrning – PID

En liten fundering, min PID till grillen orkar inte riktigt dra min nya 120mm fläkt så jag tänkte koppla ett relä direkt från trafon istället men är lite osäker på kopplingen!

Har med en bild på min PID där jag nu har fläkten kopplad till 6 & 8 och det fungerar med mindre fläktar. Tanken är att koppla 30 på relät direkt till trafo, 87 till fläkten men sedan… 86 bör ju komma från antingen 6 eller 8 på min PID och bör jag koppla 85 på reläet till jorden från PID eller jorden från transformatorn?

#Badkarsgrill

Grillhörnan börjar ta sig nu! Badkaret + kaminen, lilla kolgrillen, nya gasolen och hemmabygget som …

Grillhörnan börjar ta sig nu! Badkaret + kaminen, lilla kolgrillen, nya gasolen och hemmabygget som skall bli en Weber Smokey Mountain liknande sak!
Måste verkligen göra om locket till min #badkarsgrill  med, funderar på att köpa ett nytt badkar helt enkelt istället för att börja hacka bort murbruket på det som sitter där nu… skippa dubbla skorstenar och istället köra en större bara med! Hmm… sedan kanske man skulle gjuta en stor skiva som går från badkaret och runt resten av vägen klättergrejen för blommorna! Bara synd att jag har kaminen till badkaret på den sidan med så det går inte bygga det hela vägen emot!

I den lilla kolisen ligger det ett par tjocka revben med, marinerade sedan igår med lite Morita chili (http://goo.gl/zmlMll), äppelcidervinäger, vitlök, honung och Ketjap Manis!

Nörderier Sitter och nördar ned mig i olika tryckluftskolvar på Ebay och började räkna på hur mycket…

Nörderier

Sitter och nördar ned mig i olika tryckluftskolvar på Ebay och började räkna på hur mycket tryckkraft dom kan generera med ett statiskt tryck från kompressorn.
rätt enkelt att räkna ut faktiskt…
((π***r^2)***Trycket i Bar-Atmosfäriskt tryck)/100
Anledningen att jag plockar bort 2 nollor på slutet är för att jag vill ange storlekarna i diameter men få ut kraften i Kg för att göra det mera relevant! Trycket i kompressorn är 8 Bar och då får jag ut följande diagram!

Nu måste jag bara testa hur många Kg det krävs för att öppna locket på grillen… hmm… tror jag behöver en stor dragvåg! 😀

#badkarsgrill  

image.png

DIY WSM – steg 2

Så, all isolering borta och det börjar se lovande ut. I toppen sitter det en svetsfog som jag skall försöka kapa strax under sedan så får det bli ett lock. Kommer att popnita fast en fläns där sedan som går ned på utsidan av tunnan så att det blir hyffsat tätt med!

Nu skall jag bara hitta min roterande stålborste till borrmaskinen med för att snygga till det lite mera, det finns en gräns för hur snyggt man får till det med en yxa! 😀

#badkarsgrill   #WSM   #Varmrök  

IMG_20140530_114254.jpg

DIY WSM

DIY WSM

Tänkte dra igång bygge nr2 då det är lite uppehåll i mitt #badkarsgrill byggande just nu. Min gamla varmvattenberedare på 100l gav upp i vintras så nu tänkte jag slakta den och bygga en egen variant av WSM.

Under kommer jag att bygga någon sorts botten där eldningen sker, eller om jag kör med gas vilket blir lättare. Sedan kapa toppen och göra om den till ett lock…

Några förslag vad jag bör tänka på, har aldrig haft en WSM tidigare!

IMG_20140525_160044.jpg

IMG_20140324_161459

Dags för kretskort!

Idag fick jag äntligen de sista delarna från #Ebay  till min styrning, 100-pack med kontakter för kretskortet inkl. molex honor… kostnad? 18:-, måste ju älska Ebay eftersom en hane kostade 20:- på kjell och en hona lika mycket!

IMG_20140324_161349
Tog Dremeln och fräste upp ett hål för montering av elkontakten på sidan av lådan med, det är det enda som kommer att synas på utsidan egentligen eftersom resten av reglagen och kontakterna hamnar på insidan infällt i plexiglasskivan 😀

IMG_20140324_185603

Nu måste jag bara lista ut hur fasen jag ska sätta alla kontakterna på experimentkortet med, dom är klustrade 3 och 3 med en hel rad på båda långsidorna för plus och minus… någon som har tips på bra program? testade #fritzing  men den fick lite fnatt när jag matade in storleken på experimentkortet! 😀
IMG_20140324_161459
Det som ska kopplas in blir ju:
2x LED i plexi
el till PID
temp från sensor till kort
temp från kort till PID
Fläkt från PID till kort
Fläkt från kort till kontakt
kort till rheostat
rheostat till fläkt

Funderar på att sätta en på-av-på knapp mellan PID’n och fläktarna, isf. kan jag ju med den välja vilken av fläktarna som skall vara temperaturstyrd!

Projekt badkarsgrillstyrning – transformator

Fick ännu en av mina beställningar från #ebay idag. Min transformator från 220V till 12V DC, slog till och köpte en med dubbla utgångar och 10A så att det skulle räcka även om jag hittar en elvinch att koppla in 😀
Projekt styrning till #badkarsgrill fortsätter med andra ord, den fick fint plats jämte kretskortet och PID’n i lådan med så nu väntar jag bara på alla kontakterna så att jag kan börja löda någon gång!

Reservdelar!

mer ebay leksaker… min temperatursond till PID’n jag köpte förra sommaren till min #badkarsgrill råkade paja så nu beställde jag nya i reserv! För 10:-/st och gratis frakt kändes det dumt att inte köpa mer än 1… antingen får jag bygga något annat kul av dom andra eller bara ha dom på lager!

IMG_20140303_180524

Kul att läsa lite om just K-modellen med, även om dessa enligt ebay ”bara” skall fungera till 800ºC… blir det så varmt i grillen däremot så är nog det mitt minsta problem 😀 Funderar på att borra in en i kanalen mellan kaminen och badkaret för att hålla koll på ingångstemperaturen!
Type K[edit]
Type K (chromel – alumel) is the most common general purpose thermocouple with a sensitivity of approximately 41 µV/°C (chromel positive relative to alumel when the junction temperature is higher than the reference temperature).[10] It is inexpensive, and a wide variety of probes are available in its −200 °C to +1350 °C / 330 °F to +2460 °F range.

Type K was specified at a time when metallurgy was less advanced than it is today, and consequently characteristics may vary considerably between samples. One of the constituent metals, nickel, is magnetic; a characteristic of thermocouples made with magnetic material is that they undergo a deviation in output when the material reaches its Curie point; this occurs for type K thermocouples at around 350 °C. Wire color standard is yellow (+) and red ().

Type K thermocouples may be used up to 1260 °C in oxidizing or inert atmospheres without rapid aging. In marginally oxidizing atmospheres (such as carbon dioxide) between 800 °C–1050 °C, the chromel wire rapidly corrodes and becomes magnetic in a phenomenon known as ”green rot”; this induces a large and permanent degradation of the thermocouple, causing the thermocouple to read too low if the corroded area is exposed to thermal gradient.[11] Another source of drift in type K thermocouples is that near 400 °C, a slow reordering in the chromel wire occurs; this is reversible and leads to hysteresis between heating and cooling.

PID test1


Kunde inte hålla mig längre idag, koppla in PID’n och inse att thermocouplern jag murat in inte riktigt fungerade, testade den andra och vips var allt finemang!

Först körde jag den någon timme på 110 grader där den låg riktigt stadigt innan jag sänkte den till 80 för att sätta igång med rökningen av en rimmad fläsklägg… som fortfarande är inne på väg upp mot rätt temp!

Monterade dit mitt lilla avlastningsbord med idag, vikbart så det fälls ned när det inte används! perfekt att ha lite smått och gott på nära till hands! 😀

IMG_20130712_172030