Kategoriarkiv: Mognadsskåp

arduino-vs.-rbpi

Mognadsskåp – Fas 1, planering

Jaha, min #badkarsgrill saknar bara en elvinch så jag försöker komma på nästa projekt… en pizzaugn står högt på listan men kostar nog lite mycket. Ett mognadsskåp för salami & prosciutto är därför mest troligt, men som den nörd jag är måste det ju krånglas till! 😀

Tänkte utgå från #Borglunds modell (http://borglunds.wordpress.com/) men försöka automatisera det hela lite extra. Först kanske en förklaring till vad ett mognadsskåp är.
När man lufttorkar korv som salami eller skinka så är det rätt noga att miljön är den bästa. Man börjar med en hög luftfuktighet så att den inte torkar för snabbt på ytan och sedan sänker man denna och temperaturen allt eftersom.
Exempelvis kan man börja med 18-25ºC och hög luftfuktighet runt 98-92% rh för att efter några dagar i detta börja sänka luftfuktigheten ned till 75-80% och en temperatur runt 15ºC.

Ok, moderniseringen, jag vill ha något som mäter luftfuktighet, temperatur och helst vikter via en lastcell. Beroende av dessa värden sedan skall den styra luftfuktare, tork, fläkt, och ett kylskåp. Men inte nog med det… jag vill spara alla värden i en logg (helst åtkomlig via nätet) och visa värdena utanför skåpet såklart!

Nästa steg är då att välja grund för detta, Arduino känns lovande, har sett att dom har temp, luftfuktighetsmätare osv. men raspbi är lite modernare och kanske enklare?

Så därför frågar jag här, med tanke på vad jag vill göra, vilket system är bäst? #Arduino eller #raspberrypi eller kanske ett helt annat system?