Kategoriarkiv: Varmrök

IMAG1128

badkarsgrill/rök – cirkulationsfläkt

Så, här är mitt lilla projekt som jag klämde in igår med mellan extraljusmontering och korvstoppning!

1st Byggvinkel (Biltema)
1st Gammal datorfläkt
1st Batterihållare 9V (kjell&Co)
list småplock som krympslang och skruv

Blev rätt nöjd med den faktiskt, bockade till ena kanten lite för att få en den lite mer uppåt, var tvungen att borra nya hål för skruvarna men det gick väldigt smidigt iaf.
Lödde sladdarna nu i morse och satte dit krympslangen bara för att få den lite snyggare!

Innan ni får panik nu över att jag ska ha plast och saker i grillen så är inte denna tänkt för att köra när jag grillar utan bara vid rökning. Tempen går inte upp mot de områdena där det skulle kunna påverka utrustningen på något sätt.Min tanke med den är att få lite cirkulation av luften inne i badkaren för att dels få en jämnare värme (tänk varmluftsugn) men även för att få en jämnare smaksättning av den rökta maten.

Jag sätter den helt enkelt i sektor C3 av grillen medan den direkta värmen är i D7 hörnet! (+Peter Forsberg tycker synd om +Susanne Isaksson som måste leva med mig förresten… så jobbigt kan det inte vara)

Vad tror ni… bra eller bara knäppt?

IMAG1028

badkars grill OCH rök?

Jaha, var ju ett tag sedan det hände något med grillen men med min nyblivna iver i att göra korv var jag ju tvungen att se om grillen även gick att använda som rök!

Jag pratade redan om det i sommar men nu fick jag ju en verklig anledning! en grilltändare böjdes till lite för att täcka upp större yta… långpannan kapades till lite och på med spånet!

Tog inte så lång tid innan det började att ryka rejält men trots att jag täppte till skorstenen för att få upp tempen blev det bara 37º… och här kommer problemet!

Kallrökning skall vara mellan 20º till 30º så det blir lite för varmt för det! visst om jag öppnar skorstenen lite så borde jag kunna få ned temperaturen lite till så att det blir godkänt som kallrök faktiskt!
Större problem är det nog att få upp temperaturen till de 52º till 80º som det skall vara för varmrökning, idag hade jag termometern vid sidan om men i samma höjd som långpannan… ska nog testa i morgon att sätta långpannan under och se vilken temp det blir isf.

Jag hade ju hoppats lite på att spånet skulle fortsätta att kola på ut från grilltändaren men det verkar inte riktigt göra som jag vill, kanske måste testa att böja ihop tändaren igen och köra med en mer koncentrerad hög med spån?

Hmm, frågan är vad som händer om man trycker ihop spiralen och sedan sätter en rostfri bunke på den som man fyller med spån, om det bara blir nog varmt genom metallen borde det ju fungera utmärkt!

Förslag, tankar eller åsikter?

#grill #kallrökning #varmrökning #badkarsgrill